Home » Știință » Urat, dar sanatos: cand defectele devin avantaje!

Urat, dar sanatos: cand defectele devin avantaje!

Publicat: 30.08.2010
Solduri late, picioare scurte, un nas borcanat si un piept plat? Si ce daca? Purtatoarele unora dintre aceste caracteristici – socotite “urate” in conformitate cu canoanele restrictive care guverneaza perceptia moderna asupra nurilor feminini – le-ar putea rade in nas “frumoaselor” peste cativa ani. Caci cele cu defecte au mari sanse sa fie mai sanatoase, sa traiasca mai mult si, una peste alta, sa se bucure de viata mai mult (si calitativ, si cantitativ) decat splendorile cu proportii la moda. Asta pentru ca numeroase studii stiintifice au aratat ca anumite proportii corporale – socotite in ziua de azi cusururi – sunt asociate cu riscuri mai mici de a dezvolta cutare sau cutare boala sau de a muri prematur.

E clar: sintagma sanatate si frumusete trebuie reanalizata, iar termenii ei – redefiniti. Defectele nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi – adica doar defecte: uneori, sub ele stau ascunse avantaje nebanuite. Iata cateva descoperiri care le-ar putea consola pe cele ce se privesc zilnic in oglinda si ofteaza, dorindu-si sa fi avut bustul mai mare sau picioarele mai zvelte.

Un fund mare nu e chiar asa de rau – in orice caz, e preferabil unei burti mari, afirma specialistii. Persoanele care depoziteaza grasimea mai ales pe posterior prezinta un risc mai mic de a face diabet si stau mai bine cu colesterolul (niveluri mai mici de colesterol rau – LDL, niveluri mai ridicate de colesterol bun – HDL). Prin comparatie, grasimea depusa pe abdomen e mult mai primejdioasa: prezenta ei e asociata cu un risc mare de aparitie a diabetului si a bolilor de inima.

Mai multe studii au aratat ca in tesutul adipos de pe fese sunt stocate mari cantitati de grasimi „trans” (provenite din alimentele nesanatoase), daunatoare in general, dar mult mai putin periculoase daca sunt depozitate in aceasta regiune decat daca se depun in jurul unor organe abdominale, precum ficatul.

Alte cercetari sugereaza ca acelasi tesut adipos de pe posterior ar produce anumiti hormoni, cu efect benefic asupra apetitului si greutatii.

Grasimea de pe fund e una rezistenta, nu se da dusa cu una cu doua – asa cum stie orice femeie care a incercat sa slabeasca. Faptul ca „se topeste” mai greu arata ca tesutul adipos din acesta regiune a corpului a fost proiectat, in cursul evolutiei, pentru a stoca grasimile in mod eficient, pe termen lung. Carevasazica, e o grasime cu rost, nu una inutila, depusa acolo in mod patologic. De altfel, ea este foarte diferita, fiziologic, de grasimea abdominala; spre deosebire de acesta din urma, elibereaza mai putine citokine – substante implicate in procesele inflamatorii asociate cu obezitatea, diabetul si bolile cardiace.

Prin urmare, doamnelor, nu va mai plangeti atata ca aveti fundul mare; si Jennifer Lopez il are asa, iar daca nici ea n-arata bine, atunci cine…?

Soldurile baietesti, drepte, fara rotunjimi, sunt OK la manechine; in practica, mai toata lumea prefera, totusi, niste arcuiri mai sexy. Ce faci daca nu le ai? In primul rand, iti gasesti usor haine la moda; in al doilea rand, te consolezi cu ideea ca, dupa cum sugerereaza un studiu realizat la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, esti mai putin – de vreo trei ori mai putin – expusa riscului de face cancer de san si de a transmite aceasta predispozitie fiicelor tale. Se considera ca un nivel crescut de estrogen – un hormon sexual feminin – mareste riscul aparitiei temutei maladii; femeile cu solduri late ar avea un nivel mai crescut de estrogen (ceea ce explica, pare-se, si asocierea traditionala, in gandirea umana, dintre soldurile late si fertilitatea „purtatoarei”), iar in cursul sarcinii, embrionul ar fi expus la niveluri mari ale acestui hormon.

Cate o alunita ici-colo – depinde si de locul in care e plasata – poate da frumusetii o nota interesanta. In numar mare, insa, alunitele sunt considerate o pacoste, si nu chiar pe nedrept; cei care au multe asemenea semne de culoare inchisa sunt, intr-adevar, mai vulnerabili la pericolul melanomului malign (forma cea mai grava de cancer al pielii).
Pai atunci, care-i avantajul de a avea alunite? Acum vine: cei care au multe (peste 100) sunt, biologic, cu cativa ani mai tineri decat cei care au putine – sub 25.

Legatura dintre alunite si imbatranire a fost analizata de o echipa de la Colegiul Regal din Londra, la studiu participand peste 900 de perechi de gemeni.

Factorul cheie sunt telomerele – lanturi de ADN prezente la capetele cromozomilor din celulele corpului. Telomerele sunt considerate un soi de cronometre biologice – ele se scurteaza pe masura ce imbatranim, pe masura ce celulele corpului trec prin tot mai multe diviziuni. Cei care prezinta telomere mai lungi sunt, din punct de vedere biologic, mai tineri decat cei de aceeasi varsta cronologica, dar cu telomere mai scurte.

Si acum, legatura cu alunitele: echipa de la Colegiul Regal a constatat ca oamenii cu multe alunite pe corp – peste 100 – au telomere mai lungi decat cei cu alunite putine. Se crede ca telomerele sunt cele care permit celulelor pigmentare care formeaza alunitele sa se divida timp mai indelungat, sporind astfel numarul petelor cafenii de pe corp.

Asa se face ca, desi cei plini de alunite sunt, intr-adevar mai susceptibili la cancerul de piele (studiul a aratat si acest lucru), ei sunt, totodata, mai rezistenti la efectele imbatranirii. Arata mai tineri decat sunt, dar sunt si mai putin expusi bolilor asociate cu inaintarea in varsta, precum osteoporoza si bolile cardiace. Concluzie: daca aveti alunite multe, aparati-va bine de soare si pregatiti-va sa va bucurati de viata mai mult timp.

Stiti cum e omul: fiecare vrea ce n-are. Femeile cu bustul mic isi doresc unul mai mare, iar femeile generos inzestrate in regiunea pectorala se plang adesea de problemele generate de „zestrea” cu pricina.

Cea mai comuna problema asociata cu prezenta unor sani mari e durerea de spate; greutatea bustului afecteaza coloana vertebrala care, silita sa suporte o incarcatura grea, se curbeaza exagerat, ceea ce duce la deformari si dureri.

Un studiu realizat in Turcia a demonstrat ca femeile care poarta marimea D (marimea cupei la sutien) sau mai mult tind sa prezinte curburi mai accentuate ale coloanei vertebrale in comparatie cu femeile cu bustul mai mic.

Iar rezultatele unei cercetari realizate de Asociatia Americana a Chirugilor Plasticieni dovedesc ca, inainte de aparitia operatiilor de reductie mamara (interventii chirugicale de micsorare a dimensiunilor bustului), jumatate dintre femei se plangeau de dureri de spate, numarul reducandu-se la 10% dupa dezvoltarea mentionatelor tehnici chirurgicale. Ai un bust mai mic? Foarte bine, indreapta spatele (ca n-ai nimic care sa te traga in jos si sa te faca sa umbli cocosata), scoate pieptul inainte si sa vezi ce efect o sa produci…

Un nas mare nu e cea mai dorita trasatura faciala, mai ales la femei, desi exista unele care – in ciuda nasului lor mare, sunt atragatoare si au devenit celebre si pentru alte calitati (ca doar nu judecam o femeie numai dupa nas!) Barbra Streisand e doar un exemplu.

In ceea ce priveste sanatatea, un nas mare e, categoric, un avantaj: posesorul sau inhaleaza cu cca. 7% mai putine substante si particule care pot declansa infectii si, probabil, si alergii. Un nas mai mare constituie o bariera mai eficienta in calea germenilor patogeni, asa ca proprietarul e mai putin expus racelilor transmise pe cale respiratorie.


Picioarele stil „butuc”,
in care glezna se ingroasa, contopindu-se, practic, cu gamba, par sa nu aiba nici un fel de avantaj; estetic, e clar ca nu-i nici o bucurie. Si totusi, din punct de vedere al sanatatii, atata vreme cat e vorba doar despre depozite de grasime, lucrurile nu sunt atat de rele cum par; cel putin asa sustine medicul podolog (specialist in medicina picioarelor, adica) Mike O’Neill. Dupa opinia sa, niste picioare solide sunt chiar ceea ce par: picioare solide; mai exact, o gamba bine captusita cu tesut adipos poate indica o structura solida a piciorului, cu tendoane zdravene, ceea ce ofera o mobilitate buna si un echilibru stabil.

Iar prof. Wendy Kohrt, de la Universitatea din Colorado, SUA, afirma ca liposuctia in regiunea gambelor (o interventie la care femeile recurg tot mai des, pentru remodelarrea picioarelor) trebuie evaluata cu grija, deoarece a depune grasime in jumatatea inferioara a corpului e mai sanatos pentru femei, iar indepartarea tesutului adipos din aceasta zona poate duce la depuneri de grasime in jurul taliei – lucru mai periculos pentu sanatate.

Ca sa ramanem in aceeasi zona de interes: picioarele scurte si groase, desi sunt cu totul si cu totul in afara modei (care cere picioare zvelte si lungi pana la gat), nu sunt nici ele lipsite de avantaje. Ca sa spunem totul -si bune, si rele – prezenta lor e asociata cu un risc ceva mai mare de aparitie a unor boli de inima si diabet (asa ca atentie la alimentatie!) dar, totodata, asemenea picioare sunt dotate, adeseori, cu oase mai solide – un mare avantaj la batranete, mai ales la femei. Tinand seama de predispozitia femeilor la osteoporoza si la fracturile asociate cu rarefierea tesutului osos, e de bine sa ai oase mai scurte si mai groase – pur si simplu, acestea sunt mai greu de rupt.

Cat despre coapsele pline, atat de detestate de femeile cu predispozitii spre ingrasare, ele pot, nici mai mult, nici mai putin, decat sa prelungeasca viata cu cativa ani buni. Cand circumferinta coapsei masoara cel putin 60 cm, e mai mic riscul aparitiei bolilor de inima si al mortii premature, a aratat un studiu realizat in Danemarca pe 3.000 de participanti, femei si barbati, studiu care a durat 12 ani.

Specialistii cred ca explicatia are legatura cu masa musculara a coapsei: coapsele subtiri au muschi subtiratici, ceea ce implica un nivel mai redus al activitatii fizice. Muschii bine dezvoltati la nivelul coapsei (chiar daca se mai pune si oarece grasime deasupra lor) sunt foarte utili pe masura ce imbatranim, caci, odata cu cresterea in greutate (lucru care se cam intampla tuturor oamenilor, pe masura ce inainteaza in varsta), cei care au picioare cu musculatura zdravana sunt capabili sa faca mai multa miscare; deci, isi pastreaza un stil de viata activ si , in consecinta, o inima mai sanatoasa.

Cand ai degetele de la picioare ca niste dopuri, s-ar putea sa nu te simti prea mandra de ele dar, cel putin, gandeste-te ca esti un exemplu de evolutie umana in actiune. Oamenii de Stiinta de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie, care au studiat biomecanica mersului, considera ca degetele de la picioare s-au scurtat in cursul evolutiei speciei umane (comparativ cu cele ale speciilor antropoide mai primitive) ca o adaptare la mersul biped; o astfel de conformatie functioneaza mai eficient, consumand mai putina energie pentru deplasare, fata de cazul unor degete mai lungi. Pe desupra, persoanele care au degetele de la picioare mai lungi prezinta un risc mai mare de a suferi de inflamatii ale tendoanelor flexoare.

Si urechile mari au un avantaj – pot contracara scaderea acutitaii auditive asociate cu imbatranirea. La varsta senectutii, persoanele dotate cu pavilioane auditive mai mari au sanse mari sa auda mai bine. Ati vazut vreodata cum, uneori, oamenii „isi fac mana palnie” in dreptul urechii, ca sa auda mai bine un sunet greu de deslusit? Asta e mecanismul: „palniile” mai mari ale urechilor localizeaza si capteaza mai eficient sunetele.

*

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?